Açık VeriAraçDataGörselleştirmeVeriVeri Gazeteciliği

Veri gazeteciliği projelerinde tıkanmayı önlemek için akış şemaları kullanın

Çeviri Kaynağı:
http://datadrivenjournalism.net/resources/use_flowcharts

Çeviren:
Dağ Medya Stajyeri  /BAU İletişim Öğrencisi Faruk Aydıner 


 

Gazeteciler kaleme  aldıkları haberlerde küçük veya büyük problemlerle başa çıkmada oldukça rahattırlar. Bir ön fikirle başlar, sonra kendi araştırmasını yapar, bilgi toplar ve basım için elindekileri bir forma sokar.

Ancak bu sürecin aynısı; veri gazeteciliğinde engellerle karşılaşmanıza yol açabilir. Sıklıkla insanlar bu süreçte sıkışıp kalırlar. Bu yüzden, verileri toparlamak zor ise neler yapılabilir? Nasıl çok fazla karışık veri kümesinde sıkışıp kalmaktan kaçınabilirsiniz? Projenin sonunda kullanmak için en iyi görselleştirme şekli nedir?

Doğruca bir  plan yapmak sıkışıp kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Elinizde adım adım nasıl olacağı açık bir plan varsa bu bir hikaye yazmaya veya video üretmeye yardımcı olduğu gibi veri güdümlü haberlerde de işinizi kolaylaştırır.

Bu yüzden akış çizelgesi kendi yolunuzu bulmanıza çok yardımcı olabilir. Journalism.co.uk bu sorunla başa çıkmak için akış çizelgesine yer verdi.  Akış çizelgesi  yürütülen çalışmada  büyük yardımı olabilir ve haber merkezlerinde çalışan editörler dahil  nasıl bir çalışma yürütmek istediğinize dair size yol gösterebilir.

Bilim gazetecisi James Gaines’’in akış çizelgesi buna iyi bir örnek. Gaines diyor ki; ‘Ben sürekli veride sıkışıp kalmış gibi gözüküyorum. Veri gazeteciliği gerçekten önemli ve güçlü fakat nasıl hareket edeceğiniz hakkında teknik bilgi gerektirir. Herhangi başka bir gazetecilik formundan daha ziyade; doğru ve yanlış gözüken bir yol haritası vardır. Bu yüzden sıkışıp kaldığımda kendime yardım etmek için bir akış çizelgesi yapıyorum. (Böyle durumlarda yardımcı olması için  için .) ’.

Buradan kendisi için hazırladığı akış çizelgelerinin bulabilirsiniz.

flowchart
@James Gaines

(Bu planda ki en iyi tavsiye verinin kalitesinde olacağı gibi yanlış bir proje sonucu çizmemek için önceden bir uzmanla konuşmaktır. Projen için önceden telefonu al ve bir uzmana ulaş.)

Daha sonradan buna bir cevap olarak, Paul Bradshaw bir konu seçip kendine özel veri toplama süreci için akış çizelgesi oluşturmuştu.

data-journalism-flowchart-finding-data
Kaynak: http://onlinejournalismblog.com/2015/05/22/a-data-story-flow-chart-talk-to-an-expert/#more-20530

Burada anahtar nokta belirlenmiş projenin adım adım planlama yaparak çok daha kolay üretilebileceğidir. Neredeyse bütün projeler süreçlerden geçer; bir fikir veya veri tabanından sayılar toplamaya, verileri temizlemeye, görselleştirmeye ve sonra projenin yayınlanmasına kadar gider. Hayır iki proje de tam olarak aynıdır. Böylece tamamen kendinize ait akış çizelgesi yaratmak kendi projenizde ki çizelge olarak size aşırı yardımcı olabilecektır.

Böyle bir plan ile donanımlı olmak, çevrimiçi araçların çeşitliliği iş ortamında çok kolaylık sağlayacaktır. Bir noktada en iyi seçeneği bilmek; veri toplamak veya temizlemek için Excel, Open Refine, R, Kimono veya Import.io kullanırken dönüm noktası olacaktır. Fakat görsel bir plan sahibi olmak belirlenmiş projenin aşama ve dönüm noktalarında çok yardımcı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*