Veri Gazeteciliği

Yenilenen Veri Gazeteciliği El Kitabında Neler Var?

Veri Gazeteciliği El Kitabının ilk baskısı, öğrenciler, uygulayıcılar ve araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanıldı ve gelişmekte olan bir alan için hem ders kitabı hem de kaynak kitap olarak yer aldı. Arapça, Çince, Çekçe, Fransızca, Gürcüce, Yunanca, İtalyanca, Makedonca, Portekizce, Rusça, İspanyolca, Türkçe ve Ukraynaca olmak üzere 13’ü aşkın dile çevrildi ve birçok üniversitede eğitim amaçlı kullanılıyor.

2012’de ilk basımdan bu yana büyük bir gelişme kaydedildi. Panama Belgeleri projesi, vergi cennetleri ve denizaşırı finansal faaliyetlerle ilgili sızdırılmış bilgiler ile benzeri görülmemiş uluslararası işbirliği gerçekleştirildi. The Migrat Files, The Guardian’s The Counted ve ProPublica’s Electionland gibi projeler, gazetecilerin sadece veriyi kullanıp sunduğu değil, aynı zamanda üzerinde çalıştıkları konularda veri gazeteciliği kapsamını genişletmek için etkin çaba sunduklarını da gördük.

Sayısal teknolojideki değişiklikler, hikaye anlatımı, etkileşim ve dronlar, crowdsourcing araçları, uydu verileri, sosyal medya verileri ve veri toplama, analiz, görselleştirme ve keşif için özel yazılım araçları yardımıyla katılım için formatların geliştirilmesi gibi detaylar da yer alacak kitapta.

Veri gazetecilerinin basitçe verileri bir kaynak olarak kullanmamakla kalmayıp, ürettiği, dolaşıma sokulan ve uygulamaların geliştirildiği, platformlar, algoritmalar ve cihazların araştırılması, sorgulanması ve bunlara müdahale etmesi de giderek artıyor. Çok farklı sosyal, kültürel, ekonomik, teknolojik ve politik ortamlara ve zorluklara adapte olan yaratıcı yöntem ve yaklaşımlar geliştiriyorlar.

Yayınlanmasından beş yıl sonra, yenilikçi bir akademik baskıyla açık erişim kitabı olarak yayınlanacak olan revize bir ikinci baskı geliştiriyoruz. Yeni basım bu gelişmeleri yansıtacak şekilde büyük çapta elden geçiriliyor. İlk baskıyı, bir zamanlar pratik ve yansıtıcı olan gelişmekte olan uygulamaları ve projeleri ve bunların daha kapsamlı sonuçlarını gösteren mevcut veri haberciliği durumunun incelenmesi yer alacak.

Kaynak:

New edition of Data Journalism Handbook to explore journalistic interventions in the data society

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*