Araç

Evde Haber Yazarken Açık Kaynak Araçları Kullanmaya Yönelik 6 İpucu

Gijn

Açık kaynaklı araçlar, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik ve gelişmiş arama filtrelerinin kullanılması muhabirlerin COVID-19 salgınıyla ilgili büyük haberleri evde karantinada çalışmalarına olanak sağladı.

Saniyede 6.000 tweet gönderiliyor ve YouTube’a dakikada 500 saatten fazla içerik yükleniyor ancak aradığınızla alakalı, güvenilir bilgiler bulmak çok zor bir görev dönüşmüş gibi!

Uzmanlar, etkili açık kaynak araçların bile işin sadece yarısı olduğunu ve otomatik olmadıkları yönünde uyarıda bulunuyorlar. Haberin diğer yarısında ustalaşmak için sistemlerde nasıl arama yapılacağına, verilerin nasıl doğrulanacağını ve alışılmadık kaynaklara nasıl ulaşılacağını öğrenmek için özenli çaba gerektiğini belirtiyorlar.

Araştırmacı gazeteciler, GIJN’nin Investigating the Pandemic serisindeki altıncı web seminerinde, geleneksel saha haberciliğinin ötesinde gerçekleri ve görselleri ortaya çıkaran araçlar ve teknikler hakkında önemli bilgiler paylaştılar.

Berkeley’deki California Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi’nde dijital doğrulama uzmanı olan Gisela Pérez de Acha, büyük sosyal platformlarda algoritmalar ile çalışma tekniklerine odaklandı. Bir gazeteci ve bir insan hakları avukatı olan Pérez de Acha, açık kaynak çalışmalar yürütürken geleneksel gazetecilik ilkelerinden vazgeçilmemesi gerektiğini ve dijital iz bırakılmamasına dikkat çekiyor.

Bağımsız araştırma yapan  Bellingcat’in araştırmacısı ve eğitmeni Charlotte Godart, geçen haftaki  web yayınında  açık kaynaklı içerik için etkili arama filtreleri kullanma hakkında bilgi aktardı.

Muhabirlerin kritik içeriği araştırmak ve doğrulamak için kullanabilecekleri çok sayıda ücretsiz kullanımlı açık kaynak araç var ve Bellingcat, en iyi olanlarının çoğu listeledi.

Godart, aramaların ele alınabilecek kadar dar tutulmasının önemli olduğunu ve gazetecilerin Google Arama ve TweetDeck gibi günlük motorların sıklıkla gözden kaçan detaylarını unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

Godart, etkili açık kaynak araştırmasını geleneksel habercilikle birleştiren harika bir hikaye örneği için, Craig Silverman’ın çevrim içi söylentiler ve aldatmacaların hemşireleri nasıl tehlikeye attığına dair BuzzFeed’in son haberine atıfta bulundu. Gelişmiş açık kaynak aramalarını birleştiren bir haber için – bu örnekte, uydu görüntüleri ve gemi izleme verileri – The New York Times’da koronavirüsün Kuzey Kore’ye yaptırım uygulanan ithalat üzerindeki etkisine dair yakın tarihli bir  haberi de var.

Australian Broadcasting Corporation’ın araştırmacı gazetecilik yapan haber programı Four Corners, Wuhan Covid19 haberi yaparken  kullanıcı odaklı üretilmiş içerikleri kullandılar ancak doğrulamak için açık kaynaklı araçları kullandılar. Haberin muhabirlerinden biri olan Sean NichollsGIJN web semineri izleyicilerine, ekibin tersine görsel aramaları, video kliplerdeki arka plan ayrıntıları arasındaki karşılaştırmaları ve arşivlenmiş sosyal medya görüntülerini nasıl kullandığını anlattı; bunların tümünün kullanıcı türevli içeriğin özünde doğrulamada kritik olduğunu kanıtladı.

Anahtar Açık Kaynak İpuçları

1. Bir avuç dolusu açık kaynak araçla  başlamak  yanlış olabilir. Bunun yerine, pratik yaparak ve özellikle muhabirler için yazılmış kılavuzları ve kitapları okuyarak bir çevrim içi araştırma pratiği  geliştirin. Silverman’ın kapsamlı Doğrulama El Kitabı, açık kaynaklı içeriği değerlendirirken muhabirlere yol gösterebilir.

2. TweetDeck, Twitter’daki önemli içeriği filtrelemek için en iyi araçlardan biri olmaya devam ediyor. TweetDeck’te araştırmakta olduğunuz konularla ilgili sütunlar oluşturun, her sütunun sağ üst kısmındaki filtreler simgesini tıklayın ve Twitter kullanıcılarının belirli arama terimlerinizi tartışıyor olabilecekleri belirli tarih aralıklarında arama yapın.

3. Belirli alanlarda neler olduğunu bulmak için coğrafi kodları kullanın.

Örneğin, bir gösteri, eylem olursa, Google Haritalar‘da o bölgeye sağ tıklandığında, koordinatlar sağlayan “Burada ne var” seçeneği var.

-Bu koordinatlar daha sonra TweetDeck’teki arama kutusuna kopyalanabilir.

-“Geocode” yazın: ardından koordinatları yapıştırın, ardından o bölgeden gelen tweetleri gerçek zamanlı olarak görmek için ihtiyacınız olanı  yapıştırın. “Enter” tuşuna basmadan önce boşluk bırakmamaya ve enlem ve boylam arasındaki çizgiyi silmeye dikkat edin.

-Daha sonra, “koronavirüs” gibi anahtar kelimelerle daha fazla filtre uygulayabilirsiniz. Konuma göre tweet’lerin yalnızca konum ayarları açık olan bu kullanıcıların içeriğini yansıttığını unutmayın; Bu, Twitter’ın “dahil olma” sistemine geçmesinden bu yana öncekinden daha az kişiyi temsil ediyor.

4- Genişletilmiş açık kaynak araştırma dönemlerinde materyal arşivlemek için Hunch.ly‘yı kullanın. Hunch.ly, açık kaynak arama geçmişinizi bile analiz eder ve daha sonra araştırmada önemli hale gelebilecek erken arama verilerini almanıza yardımcı olur.

5. Facebook’un genellikle kafa karıştıran ve yardımcı olmayan arama algoritmalarında nasıl çalışılacağınızı öğrenin. Seçeneklerden biri “Kim Neyi Yayınladı?” Bu araç, mümkün olan en tarafsız sonuçları elde etmek için Facebook’un kişisel arama geçmişlerine öncelik vermesini sağlar. İlgilendiğiniz Facebook sayfasından bir kullanıcı kimliği oluşturur ve belirli günlerde etkinlik aramasına izin verir.

6.Kesin arama terimleri ve tarihleri kullandığınızdan emin olun.Diğer kullanıcıların muhabir olduğunuzu bilmediği çevrimiçi sohbet gruplarına katılmanın etik kurallarını anımsayınız.

Pérez de Acha bu konuda şöyle diyor:  “Gazetecilik perspektifinden, bir gazeteci olduğumu açıklamazsam başım belaya girer. İzinsiz girdiğim düşünülebilir. ” Pérez de Acha’nın gerektiğinde uyguladığı tekniklerden biri, potansiyel kaynaklara pasif bir şekilde ulaşmak için kesinlikle bir “brülör” sosyal medya hesabı kullanmak ve daha sonra, haber niyetini açıkladıktan sonra mevcut  kişisel hesabına geri dönmek.


Rowan Philp, GIJN’de muhabir. Rowan eskiden Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi.  Dış haberler muhabiri  olarak dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*