Açık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAlgoritma

sendeanlat.harassmap: İstismar verilerini toplayıp, haritalandırıyor

Sen de Anlat, 2010 yılından beri Mısır’da etkin olan HarassMap adlı platformun Türkiye uzantısı. HarassMap, cinsiyet ayrımı yapmaksızın her bireyin çözümün parçası haline gelmesini sağlayan bir anlayışı kendisine ilke edinmiş. Aynı anlayış ile Türkiye’de de “Sen de Anlat!” demeyi hedefliyor.

Sen de Anlat, kamusal alanda cinsel tacize ve/veya cinsel saldırıya maruz kalan veya tanık olanların yaşadıklarını paylaşabilecekleri, psikolojik ve hukuksal destek konusunda rehberlik yapan bir paylaşım ve dayanışma platformu. Sen de Anlat, kitle kaynak kullanımı (crowdsourcing) yöntemiyle kamusal alanda meydana gelen cinsel taciz ve cinsel saldırı olaylarının verisini tutarak bu sorunun görünürlüğünü arttırmaya ve savunuculuğu güçlendirmeye katkı sağlamayı hedefliyor.

 

Sokaklar, okullar, kafeler ve iş yerleri gibi yerlerden başlayarak çevremizin “güvenli alanlar” haline gelmesi için adımları beraber atabiliriz. Bunun için insanların etraflarında gerçekleşenlere tepki göstermesini ve yaşadıklarını paylaşabilecekleri bir alanın olmasını ilk adım olarak görüyoruz. Cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı ne kadar ses çıkarırsak failler için yaptıkları eylem o kadar yapması zor hale gelecektir.

Nasıl Çalışıyor?

Sen de Anlat’a bir taciz veya cinsel saldırı bildirmek için bir form aracılığıyla olayı anonim bir şekilde anlatman isteniyor. Taciz veya cinsel saldırı olayı meydana geldiği an bildirimde bulunabileceğin gibi olay gerçekleştikten sonra da bildirimde bulunabilirsiniz.

Bir taciz veya cinsel saldırı olayına maruz kaldıysanız veya tanık olduysanız  “Bir taciz olayı bildirin“e tıklayın.

Eğer etraftaki insanların müdahale ettiği bir taciz veya cinsel saldırı olayını bildirmek istiyorsanız direk “Bir müdahale bildirin” kısmını doldurabilir ya da “Bir taciz olayı bildirin“tıkladığınızda çıkan formda müdahale olup olmadığını belirtebilirsiniz.

Sen de Anlat’a kitle kaynak kullanımı yoluyla (crowdsourcing) bildirilen taciz ve cinsel saldırı olayları haritada nokta şeklinde yer alıyor. Haritada yer alan noktalara tıkladığınızda bu olayla alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yasalar

Cinsel taciz veya cinsel saldırıda bulunan kişiler Türk Ceza Kanunu‘nda yer alan şu maddelere göre cezalandırılır;

MADDE 102. – (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.

(3) Suçun;

a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

b) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı,

d) Silâhla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,

İşlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.

(4) Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılır.

(5) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde, on yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

(6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

MADDE 105. – (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur.

(2) Bu fiiller, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur işi terk etmek mecburiyetinde kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz.

Destek için: https://sendeanlat.harassmap.org/tr/destege-ihtiyacin-mi-var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*