Veri Gazeteciliği

Solo Proje|’Türkiye’de İnternet kullananların yüzde 92’si sosyal medya kullanıyor’

Hazırlayan: MEHMET SALİH TOKATLI |VERİ GAZETECİLİĞİ SOLO PROJESİ
Konu: Türkiye de Sosyal medya kullanım oranları


 

Günümüzde İnternet 7’den 70’e herkesin kolayca ulaşabildiği bir araç haline gelmiştir. Herkesin internete kolay erişebilmesinin bazı etkenleri vardır. Bunlardan bir tanesi de akıllı telefonların yaygınlaşması ve İnternet kullanım ücretinin çok yüksek miktarda olmamasıdır.

İnternet kullanımı her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de günden güne artmaktadır. Bilindiği üzere günümüz çağının en etkili iletişim ve sosyalleşme araçları olarak sosyal medya kullanılıyor. Türkiye’de insanların internet kullanımı amaçları arasında ilk sırada sosyal medya kullanımı yer almaktadır.

 

Ülkelere göre sosyal medya kullanım oranlarına baktığımızda, 2014 yılında Türkiye Dünya sıralamasında bir numarada yer almaktadır. Türkiye’de İnternet kullananların yüzde 92’si sosyal medya kullanmaktadır. Türkiyeyi yüzde 86’lık oranla Arjantin takip ederken, üçüncü sırada yüzde 84’le Brezilya bulunmaktadır. Dünyada en fazla sosyal medya kullanım oranına sahip ilk 10 ülkeyi aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

 

Ülkemizde aktif İnternet kullanıcısı, aktif sosyal medya kullanıcısı ve mobil kullanıcısı konularındaki artışlara baktığımızda, 2014 yılına göre aktif İnternet kullanıcısı %5, aktif sosyal medya kullanıcısı %11, mobil kullanıcı sayısıysa %2 artmıştır.

 

Global İndex’in verilerine göre ise Türkiye’de sosyal medya kullanımında ilk sırada %26’lık oranla Facebook bulunmaktadır. Facebook’tan sonra Whatsapp %23, Facebook Messenger %21, Twitter %17, Google+ %14, Skype %13, İnstagram %12, Lınkedin %8, Pinterest %7, Viber %6 gelmektedir.

İnternet’i daha çok hangi amaçla kullanıyorsunuz?

Çalışmamı pekiştirmek için Google üzerinden bir anket hazırladım. Bu ankete 105 kişi katıldı. Ankette İnterneti daha çok hangi amaçla kullanıyorsunuz? Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor musunuz? ve Sosyal medya da en çok hangi platformu kullanıyorsunuz? sorularına yanıtlar aldım. Anketin sonuçları araştırmış olduğum verilerin sonuçları ile paralellik göstermektedir.


 

 

Sonuç olarak Sosyal medya kullanımı her yerde olduğu gibi ülkemizde de günden güne artıyor. İnsanlar anlık haberleri, paylaşımları sosyal medyadan takip ediyor. Kimi zaman ana akım medyanın göstermediği, yayınlamadığı haberlere sosyal medyadaki paylaşımlar sayesinde ulaşıyor. Aynı zamanda insanlar sosyal medyadaki mecralardan fikirlerini paylaşıyor. Yine bu mecralar üzerinden fotoğraflarını, videolarını arkadaşlarıyla paylaşarak belki de sosyalleşiyor. İnsanlar sosyal medya sayesinde daha özgür olup, bilgiye kolay erişip ve yeniliklere bu mecralar üzerinden ayak uydurabiliyorlar. Yine insanların sosyal medya kullanımları sayesinde daha yaratıcı olduklarını söyleyebiliriz. Bu çalışmamdan da anlaşılacağı üzere sosyal medya kullanımı günden güne daha da artacaktır.


 

Kaynaklar:

http://www.farklibirbakis.com/sosyal-medya-kullaniminda-dunya-birincisi-olan-turkler-kitap-okumada-ise-son-siralarda/

 

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18660

 

http://webrazzi.com/2015/01/21/we-are-social-2015-trendleri-raporu-turkiye/

 

http://www.dijitalajanslar.com/internet-ve-sosyal-medya-kullanici-istatistikleri-2014/

 

http://webrazzi.com/2014/10/23/google-tuketici-barometresi-2014-sonuclarina-gore-turkiye-sosyal-medya-kullaniminda-dunya-lideri/

 

http://www.tusbeyinli.com/2015/05/dunyada-turkiyede-dijital-mobil-sosyal-medya-kullanim-istatistikleri.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*