AraçDataGörselleştirmeOpen DataVeriVeri GazeteciliğiVeriGazeteciliğiTürkiye

Veri Gazeteciliği Türkiye, GIJN’e Katıldı

Veri Gazeteciliği Türkiye, GIJN Üyesi Oldu

Veri Gazeteciliği Türkiye  ,The Global Investigative Journalism Network’ün üyesi oldu.  88 ülkeden 227 kar amacı gütmeyen kurumun dahil olduğu ağa Türkiye dahil 10 yeni üye  daha eklendi. Yeni üye ülkeler Ukrayna, Tayland, Japonya, Tunus, Burkina Faso, Britanya, Tayvan, Amerika ve Türkiye‘den.

GIJN’e katılan yeni 10 üye kurumun logosu

Dünyanın her bölgesinden araştırmacı gazetecilik, veri gazeteciliği yapan platformların üye olduğu ağ, araştırmacı gazetecilik& veri gazeteciliği ağını güçlendirmeyi hedefliyor.

GIJC2017.ORG

Veri Gazeteciliği Türkiye ekibi,  Güney Afrika, Johannesburg’da 16-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan GIJN ( http://gijc2017.org/ )konferansına katılarak dünya genelindeki diğer üyelerle tanışıp,  kısa atölye çalışması yürütecek.

Dünya Genelinde GIJN Üyesi Oluşumlar

Veri Gazeteciliği Türkiye Hakkında (www.verigazeteciligi.com)

Veri ile gazetecilik yapma pratiklerini geliştirmek ve desteklemek için gazeteciler, tasarımcılar, editörler, yazılımcılar, iletişim öğrencileri ve akademisyenler için kurulan bir haber ve kaynak noktası olan , kar amacı gütmeyen oluşum. Web sitesi Veri Gazeteciliği yapan Dağ Medya tarafından 2012 yılında oluşturuldu. Site Veri Gazeteciliği(#vg) kalitesini geliştirmek için Türkiye’nin bu alanda kurulmuş ilk oluşumdur. Aynı zamanda Açık Veri, Veri Gazeteciliği, Veri Görselleştirme, Veri Analizi atölyeleri, eğitimleri düzenleyerek Türkiye’de Veri Okuryazarlığı’nın gelişimine katkı sunmaktadır.

GIJN squareGlobal Investigative Journalism Network (GIJN) uluslararası kar amacı gütmeyen bir oluşum. Araştırmacı gazeteciliği geliştirmek, yaymak için çalışıyor. GIJN konferanslar düzenliyor, kaynak ve danışmanlık sağlıyor ve minik kar amacı gütmeyen oluşumların gelişmesine katkı sağlıyor. 2003 yılında Kopenhag’da 300’den fazla gazetecinin katıldığı ikinci GIJN konferansında kuruldu. 2003’den bu yana 68 ülkeden 155 organizasyon üyesi var.2001 yılından bu yana GIJN her iki yılda bir  Global Investigative Journalism Conference, konferansı düzenliyor 100 ülkeden yaklaşık 5 bin gazeteci ile. GIJN üye kurumları bölgesel konferanslar da düenliyor, örneğin Johannesburg’da Wits Üniversitesi tarafından düzenlenen  Power Reporting Conference gibi. Devamında 2001’de Kopenhag, 2003 yılında bir başka Konferans, , Amsterdam (2005), Toronto (2007), Lillehammer (2008)Geneva (2010)Kiev (2011), ve  Rio de Janeiro (2013)’da  konferanslar düzenlendi. Rio konferansı Abraji, Brezilya Araştırmacı Gazetecilik Derneği  ve IPYS,  Lima-merkezli basın enstitüsü aracılığı ile düzenlendi.Kiev konferansında,  GIJN yönetimi daha kapsamlı yönetim ve etkileşim için karar kılarak dünya genelinde araştırmacı gazetecilik için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiğine odaklandı.  Yönetim resmi olarak 2012’de  bir araya geldi, yönetimi ise David Kaplan. üstlendi.  Üyelerin seçimi sonucunda belirlendi. 2014 yılında GIJN resmi olarak kar amacı gütmeyen oluşum olarak Maryland, Amerika’da kayıt yaptı.

One thought on “Veri Gazeteciliği Türkiye, GIJN’e Katıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*