Haritalama

Veri Görselleştirmede Kullanılan ” En ” Araçlar

 

Veri Gazeteciliği El Kitabı 06.7 Bölümünden Dağ Medya Çeviri Ekibi Tarafından Çevrilmiştir.


Evet, hangi araçları kullanıyoruz?

Google Füzyon Tabloları

http://www.google.com/fusiontables/Home/[Bu çevrimiçi veritabanı ve haritalandırma aracı] bizim hızlı ve detaylı haritalandırma projelerimiz için varsayılan aracımız olmuştur, özellikle zoom yakınlaştırmanın gerekli olduğu projelerde. Google Haritaları’nın yüksek çözünürlüğünün yanında bir sürü veri açabiliyorsunuz — 100MB boyutunda CSV örneğin. İlk denediğinizde, Füzyon tabloları biraz karmaşık gelebilir ama denemeye devam edin. Bunu <<FIG0622>>’deki Irak haritalandırması ve evsizlik hakkında <<FIG0623>>’deki sınır haritasını yaratmak için kullandık.

Örnek:

Wikileaks savaş kayıtları ( Guardian )
İnteraktif evsizlik haritası ( Guardian )

En büyük avantajı esneklik. Bölgesel sınırları KML dosyası olarak yükleyebilir ve sonrasında bunu bir veri tablosuyla birleştirebilirsiniz. Aynı zamanda, kullanımı kolaylaştıracak yeni bir kullanıcı arayüzü üzerinde çalışıyor. Yapmak için yazılımcı olmanıza gerek yok. Ve http://bit.ly/fusion-layers [Bu Füzyon katmanları aracı] farklı haritaları bir araya getirmenize ya da arama ve filtreleme seçenekleri yaratmanıza imkan sağlıyor. Bu yaptıklarınızı blogunuza ya da websitenize kolayca yerleştirebilirsiniz.
http://www.shpescape.com/ sayesinde .shp uzantılı dosyalarınızı Füzyon tablolarında kullanabilirsiniz. Ayrıca, aşırı karışık haritalara dikkat edin, Füzyon bir hücrede bir milyondan fazla nokta olması durumuyla başa çıkamayabilir.

==== Tableau Public

Eğer profesyonel versiyonun sınırsız alanına ihtiyaç duymuyorsanız, http://www.tableausoftware.com/public[Tableau Public] ücretsiz bir alternatif. Bunu kullanarak karmaşık 100,000 satıra kadar karmaşık görselleştirmeleri basitçe ve kolayca yapabilirsiniz. Farklı çizelgeleri bir araya getirmemiz gerektiği zaman kullandığımız bir araç, örneğin http://bit.ly/guardian-top-tax[dünyadaki en yüksek vergi oranlarının haritası] projesinde görebilirsiniz(sütun çizelgesi de var).

Ya da bir veri keşfedici olarak da kullanabilirsiniz. http://bit.ly/guardianelections-us[Bu projede yaptığımız gibi] <<FIG0624>> de görebileceğiniz ABD federal seçimlerinin harcama verileri (ücretsiz versiyondaki alan bu projede bize yetmemişti… dikkat etmeniz gereken bir durum). Tableau aynı zamanda maksimum verimlilik alabilmeniz için verilerin belirli bir şekilde formatlanmasını istemektedir. Ama bunu aştığınızda elinizde sezgisel ve güzel bir şekilde çalışan bir aracınız olacak. Örnek olarak, http://blogs.lanacion.com.ar/data/[La Nación in Argentina bütün veri gazeteciliği operasyonunu Tableau üzerine kurmuştur].
2012 Başkanlık Kampanyası Finansmanı ( Guardian )

http://www.tableausoftware.com/learn/training sitesinde Tableau kullanmaya başlamanız için bazı iyi çevrim içi eğitimler mevcuttur.
====
Tableau PC için dizayn edilmiştir, bu arada Mac versiyonu üzerinde de çalışılmakta. ‘Parallels’ gibi bir ‘mirror’ kullanarak da çalıştırabilirsiniz.
====

Google Elektronik Tablolar

http://www.google.com/google-d-s/spreadsheets/ adresinden bu araca ulaşabilirsiniz.
Birleşik Krallık hükümet harcamaları ve vergilendirme ( Guardian )

Basit bir şeyden sonra( çubuk grafiği, çizgi grafiği ya da pasta grafiği), Google elektronik tablolarının güzel grafikler
( Google hesabınızın döküman kısmında yaratabileceğiniz) yaratabileceğini göreceksiniz, Hans Rosling’in http://www.gapminder.org/[Gapminder] çalışmasında kullandığı animasyonlu baloncuklar gibi. http://code.google.com/apis/chart/[charts API]’ın aksine, kod konusuyla endişelenmenize gerek olmayacak; Excel’de grafik yapmak gibi, veriyi belirtip grafik widgetına tıklamanız yeterli. Özelleştirme ayarları da keşfetmeye değer; renkleri, başlıkları ve ölçekleri değiştirebilirsiniz. Pek taraflı bir dizayn olmadığı için, küçük grafiklerde çok faydalı. Çizgi grafiklerinin de çok güzel özellikleri var, dipnot seçeneği gibi.
====
Grafik özelleştirmesiyle biraz vakit geçirin; kendi renk paletinizi yarabilirsiniz.
====

Datamarket

Daha çok veri sağlayıcı olarak bilinir, http://bit.ly/datamarket-explore[Datamarket] aslında sayıları görselleştirmek için de baya havalı bir araç. Kendi verikümenizi yükleyebilir ya da onların sundukları bir sürü verikümelerinden bazılarını kullanabilirsiniz, ama özellikler Pro bir hesapla çok daha iyi bir hale geliyor.

Mahkumların ölüm hücreri ve infaz _ (http://datamarket.com/[Datamarket])
====
Datamarket zaman serili veriler ile en iyi şekilde çalışıyor, ama geniş veri alanlarına göz gezdirin.
====

==== Many Eyes

Eğer bir site biraz bile TLC’ye ihtiyaç duyarsa, işte o zaman IBM’in http://ibm.co/ibm-manyeyes[Many Eyes]’ı. İlk başlatıldığında, http://fernandaviegas.com/[Fernanda B. Viégas] ve http://www.bewitched.com/[Martin Wattenberg] tarafından, insanların basitçe verikümeleri yüklemeleri ve onları görselliştirmeleri için benzersiz bir egzersizdi. Şimdi, yaratıcılarının Google için çalışmasıyla birlikte, site kesilmiş renk paletleriyle biraz az ilgi gösterilmiş duruyor; görselleştirme konusunda pek fazla yenilik yapılmamış bir süredir.
====
Verileri bir kez yüklediğinizde üzerlerinde değişiklik yapamıyorsunuz, yüklemeden önce verisetinizi dğru yarattığınıza emin olun.
====
==== Renk Yapıcı

Doğrusu tam bir görselliştirme aracı değil, http://colorbrewer2.org/[Color Brewer] harita renkleri seçmek için güzel bir araç. Temel renginizi seçtikten sonra tüm palet için kodunuzu alabilirsiniz.

 

==== Ve fazlası

Eğer bunlardan hiçbiri sizin için uygun değilse, daha fazla opsiyonu olan http://bit.ly/dailytekk-infographic[DailyTekk piece]’yu incelemek faydalı olabilir. Yukarıdaki araçlar dışında da araçlar bulabilirsiniz, onlar sadece bizim en sık kullandıklarımız. Bir sürü başka araç daha var, örneğin:

http://chartsbin.com/[Chartsbin], tıklanabilir dünya haritaları yaratmak için bir araç.
Küçük boyutlu grafik widgetlarında uzmanlaşmış http://www.icharts.net/[iCharts].
Veri paylaşan ve sınırlı veri ile global ve lokal haritalar yaratan http://geocommons.com/[Geocommons].
http://piktochart.com/[piktochart.com]

 

One thought on “Veri Görselleştirmede Kullanılan ” En ” Araçlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*