Açık DevletAçık VeriData Journalism

Veri okuryazarlığı 2. dönem başvuruları sürüyor

AVVG Derneği’nin, Açık Veri, Veri Gazeteciliği eğitimlerini kapsayan veri okuryazarlığı çevrim içi eğitimleri için ilk 150 katılımcı belirlendi. Çevrim içi eğitimlerin birincisi 10 Temmuz’da başladı ve 10 Ağustos 2016 tarihine kadar sürecek. Proje kapsamında düzenlenen çevrim içi eğitimlerin ikinci dönemi için başvurular devam ediyor.

10 Ağustos – 10 Eylül 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ikinci dönem çevrim içi eğitim için başvurular dernek İnternet sitesi üzerinden (www.avvg.org.tr) yapılabilir.

Kayıt hakkında:

Başvuruların http://www.avvg.org.tr/kayit.php üzerinden derneğin İnternet sitesi üzerinden üye olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Son başvuru tarihi 1 Ağustos 2016’dır. Sonuçlar başvuru sahiplerinin hesaplarına sistem üzerinden otomatik olarak gönderilecektir.

İkinci eğitimde, 10 Temmuz- 10 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan birinci eğitimle aynı konulara sahiptir.

Proje bilgi notu için tıklayınız.     |   Proje faaliyet takvimi için tıklayınız.

Çevrim içi Eğitim Hakkında

Açık Veri ve Veri Okuryazarlığı Eğitimi projesi (Training Open Data and Data Literacy Project) İngiltere Büyükelçiliği İkili İşbirliği Programının finansal desteğiyle Haziran-Eylül 2016 tarihleri arasında Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği(AVVG) tarafından yürütülecek. Proje gazetecilerin, sivil toplumcuların ve vatandaşların veri okuryazarlığı bilincini arttırarak veri güdümlü projeler üretmelerini ve daha etkili çalışma yapma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de açık veri ve veri gazeteciliği pratiklerini geliştirmeyi, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve bilgi edinme özgürlüğü için veri okuryazarı olmanın önemine, açık verinin gerekliliği konusundaki farkındalığı artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa Açık Veri ve Veri Gazeteciliği üzerine Türkçe çevrim-içi eğitim modülleri hazırlanıyor, Veri Okulu Kampı ve Açık Veri Konferansı gerçekleştirilecek. Projeye açık veri ve veri gazeteciliği konularına ilgisi olan, bu alanda kendini geliştirmek ve veri güdümlü projeler üretmek isteyen sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve vatandaşlar başvuru yapabilecek.

Çevrim-içi eğitimler derneğin İnternet sitesinde (www.avvg.org.tr)  geliştirilerek ücretsiz olarak katılımcıların erişimine açılacak. İlk aşamada 150, ikinci aşamada diğer 150 kişinin eğitilmesi hedeflenen çevrim içi eğitimler kapsamında haftalık test/ödevler ve forum desteği ile katılımcılar veri güdümlü projeler üretecek. Çevrim-içi eğitimlere katılan 300 kişi arasından seçilecek olan ve eğitimi başarı ile tamamlayan 15 katılımcı, 22-25 Eylül tarihleri arasında Antalya’da yapılacak olan üç günlük Veri Okulu Kampı’na ve bir günlük Açık Veri Konferansı’na katılmaya hak kazanacak. Veri Okulu Kampı’nda katılımcıların ürettiği veri güdümlü projeler Ulusal Açık Veri Konferansında katılımcılarla paylaşılacak. Kamp ve konferans detayları Eylül ayında açıklanacak.

Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Hakkında

Aralık 2015 yılında Ankara’da 7 yönetim kurulu üyesi ile kuruldu. 7 Mayıs 2016’da birinci Olağan Genel Kurul toplantısını yaptı. Britanya merkezli Open Knowledge Foundation’a bağlı School of Data ile memorandum imzalayarak 20 Mayıs 2016’da School of Data Turkey (SoDTurkey) olarak resmi üye oldu. Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği, Veri Okuryazarlığı’nı artırmak ve veri becerileri kazanımlarını yaygınlaştırmak için kuruldu. Bu amaç kapsamında Veri Okuryazarlığı (VO), Veri Gazeteciliği (VG), Açık Veri (AV), Açık Devlet (AD) konularıyla ilgili çalışmaları geliştirmeyi hedefliyor. 7 Mayıs itibari ile 37 üyesi olan derneğe internet sitesi üzerinden üye alımı devam ediyor.

“Açık Veri ve Veri Okuryazarlığı” projesi İngiltere Büyükelçiliği İkili İşbirliği Programı finansal desteği ile yürütülmektedir. Bu haberin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği’ne aittir ve İngiltere Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Sorular için schoolofdataturkey@gmail.com adresine “Veri Okuryazarlığı 2016” konu başlığı ile e-posta atabilir ya da +90 (0312) 911 3073 no’lu telefon numarasından “Ecem Boğatemur ve Tuğçe Yılmaz’a ulaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*